Kreta słynie ze zdrowej tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej bogatej w składniki takie jak oliwa, rośliny strączkowe, pikantne sery, orzechy, ryby. Na deser można zjeść słodycze z miodem, a do popicia serwowana jest lampka wina lub rakija. Tradycyjne potrawy serwowane w restauracjach to chochlioi, kakkavia, zupa rybna, ntakos, gamopilafo i kaltsounia - słodka przekąska z miodem kreteńskim, a próbując je przekonamy się o niewątpliwych zaletach kuchni tego regionu.
W Chanii do dyspozycji jest szeroki wybór lokali gastronomicznych, od barów z przekąskami, w których można spróbować tradycyjnych przysmaków w przystępnych cenach, po bardziej wyszukane miejsca i droższe restauracje w prestiżowych lokalizacjach, z widokiem na morze. Podczas pobytu w Chanii warto spróbować wykwintnych dań kuchni kreteńskiej opartych na oliwie, warzywach i owocach, z których słynie lokalna kuchnia.
Ponadto znajduje się tu wiele tradycyjnych tawern, które zachowały swój styl przez lata i serwowane są w nich świeże ryby, owoce morza i inne przysmaki. Posiłek przy dźwiękach tradycyjnej greckiej muzyki na tle błękitnego morza to prawdziwa uczta dla duszy. W restauracjach i tawernach panuje jedna niepisana zasada: „spróbuj i przekonaj się sam”. Przed zamówieniem głównego dania polecamy spróbować lokalny przysmak 'meze'. Jedno jest pewne - mieszkańcy Krety doskonale wiedzą, jak sprawić, by goście czuli się świetnie. W większości tawern i restauracji otrzymasz rakiję oraz inne przysmaki w geście gościnności. Różnorodność i wyborny smak kuchni kreteńskiej powoduje, że osoby mające zaplanowaną dietę będą musiały przełożyć ją na później!